en præsentation af Praxis Works Zayante

Jeg har på det sidste erfaret, noget jeg egentlig ikke har tænkt over tidligere, og det er hvordan et forskelligt kranksetup, kan være fordelagtigt hen over sæsonen. Og ikke mindst, hvis man som mange – også lige har planer om et smut sydpå undervejs.

Fx har jeg planer om at deltage i VeloChallange Pico Valeta udfordring i 2022, hvilket blandt andet indebærer en opstigning til Pico Valeta på ikke mindre end 39 km. Selv om den ikke er voldsom stejl (6,2 % i snit), så betyder længden af stigningen at det bliver en voldsom udfordring, hvor man bliver glad for de lave gear.

I første omgang overvejede jeg om et XPLR setup til den udfordring kunne være en mulighed. Med et 44 setup bagpå, skulle man jo nok kunne komme op ad det meste, men det har i hvert fald to bagdele, som gjorde at jeg ikke gik videre med den tanke. For det første er bagskifteren dedikeret til 44 T, og det ville for det andet give for langt mellem gearerne i de letteste gear (6 tænder), hvilket jeg ikke tror passer på en relativ mild stigning, også selv om den kommer sent i løbet og er meget lang.

Men så stiftede jeg bekendtskab med Praxis Works, som jeg tror har den perfekte løsning på sommerens problem, nemlig deres 48/32 kranksæt, som oven i købet fås i en udgave (Zayante Carbon), som er noget af det letteste på markedet med omkring 620 gram alt. incl. Med fx en 11-30 kassette, ville jeg have 1-1 gearing nærmest, men jeg ville også have relativt tæt mellem gearene også i den lette ende (kun 3 i mellem).

Selvfølgelig kan man argumentere for at man mangler noget i den høje ende med kun 48, men mine erfaringer med at køre fx 44 tænder i et et klinge setup på min vintercykel/gravel, siger mig, at man ret let kan holde + 40 i timen med den kombination, og de skarpe nedkørsler er jeg alligevel ikke vild med at køre meget over 70, så jeg tænker ikke det bliver et problem.

Men så er jo også sommertræningen herhjemme i DK og her er det smarte, at jeg så bare kan skifte til 53/39, eller 52/36 klingesetup alt efter temperament. Min erfaring siger mig at specielt på de hurtige fælles ture om. sommeren, har man godt brug af den store klinge på 53, da flere timer i den høje ender, bliver for krævende med fx et 50/34 setup, hvilket heller ikke er en speciel god løbs gearing, hvis man skulle have lyst til at deltage i noget sådant i løbet af sommeren.

Om efteråret/vinteren er 53/39 til gengæld ikke et så fedt setup, eftersom man generelt kører noget langsommere, og derfor kommer for langt ud på kassetten når man kører alene fx. Her har jeg faktisk fundet ud af at et et klinge-setup passer perfekt. Om det så er 42 eller 44 foran, er ikke så afgørende. Det kan sagtens være en blanding af psykologi og fysisk, men jeg føler jeg kører væsentlig bedre med et et-klinge setup sidst på sæsonen, fordi gearnerne simpelthen ligger bedre til min kørestil. Forleden fik jeg faktisk syn for sagn, da jeg kørte ud til butikken for at stille min sommercykel (Eddy Merckx 525 disc) i skal for vinteren, hvorefter jeg tog min VeloWear gravel cykel tilbage til Solrød. Selvfølgelig er der lidt med vinden, men eftersom den hovedsagelig var i syd og turen primært gik øst-vest og vest øst, så vil jeg faktisk mene, at det har mere med setuppet end vinden at gøre. Forskellen var faktisk ret markant, i det jeg med nogenlunde samme følelse, køre omkring 31 km i timen på mit 2 klinge setup med Eddyen, og 33 km i timen med min gravel (som i øvrigt kører med 40 mm dæk og er et kg tungere).

Det smarte her med Praxis Works er faktisk at Zayante kranken, også kan køre med en klinge, så jeg kan uden problemer bare skifte til en 44T klinge når jeg synes det passer, med andre ord har jeg altså et kranksæt, som kan klare mine forskellige kørselsbehov i 2022, som faktisk er ret forskelllige med bjergudfordinger, sommerkørsel i grupper, og efterår/vinter solokørsel.

Hvis du ønsker fx wattmåler på dit kranksetup, skal du lede efter wattmålere som understøtter SRAMs 3 bolt spider setup, fx Power2max eller SRM., ligesom du naturligvis kan benytte dig af det som jeg selv foretrækker, nemlig wattpedaler.

Du finder kranksættet her

0
    0
    Din Kurv